Detta kan du göra redan nu!

Om du tror att det är för sent för dig att göra något åt klimathotet eller om du inte tror att vad du gör hjälper så har du faktiskt fel. Här nedan nämner vi några sätt som kan förbättra klimatet och naturen runt omkring oss, och även om du ”bara” är en person så kommer det att hjälpa.

Istället för att köra till jobbet eller kanske affären, gå, cykla eller åk kollektivt. Alla dessa alternativ skulle hjälpa och gör detta i så stor utsträckning som möjligt. Måste du köra till jobbet t.ex., samåk med flera av dina arbetskamrater!

När du är och ska handla mat, tänk på att handla varor som är så närproducerade som möjligt, så vet du att det inte varit så mycket utsläpp för att få varorna till butiken.

Om du nu ska köra bil tänk på att hålla hastighetsgränsen! Hade vi alla gjort det hade vi minskat koldioxidutsläppen med 1 000 000 000 kg = EN MILJON TON, bara i Sverige.

Välj rätt elleverantör till ditt hem, även sommar-, vinterstugan inräknat om man har något sånt. Det är väldigt viktigt att välja en elleverantör som är Bra Miljöval-märkt.

Stäng av alla apparater där hemma och låt t.ex. inte TVn stå i stand-by läge om du inte tittar. Står TVn i standby läge så drar den lika mycket ström som om den vore på, samma sak gäller mobilladdare. Om du inte använder den, dra ut den från väggen!

Om du kan borde du också sänka innetemperaturen i hemmet och inte slösa på varmvattnet. Det drar mycket ström att hetta upp vattnet och om du låter varmvattnet stå och rinna, slösar du mycket ström.

Animation: Climate change, energy & action